دکتر مازیار میر مرجع و مشاور انتخابات، مذاکره و زبان بدن ایران

اصول علمی و عملی ارتباطات غیر کلامی

اصول علمی و عملی ارتباطات غیر کلامی
در این مطلب خواهید خواند

اصول علمی و عملی ارتباطات غیر کلامی

مجله مذاکره و زبان بدن

اصول علمی و عملی ارتباطات غیر کلامی

زبان بدن یا همان زبان بی زبانی است که افراد تحت عنوان تن گفت و زبان بی زبانی آنرا می شناسند به عبارت دیگر ما انسانها ارتباطات غیرکلامی را فرایندی می دانیم که بدون دخالت صدا و کلام به انتقال مطلب میپردازد هرچند در این رابطه آوا و کلام و اصوات نقشی ندارند اما زستها و حالت لبها همه و همه استایل و مدل صحبت کردن هم جزو زبان بدن فرد دسته بندی میشود. انسانها معمولا از طریق رفتارهای ظاهری خود، بدون آنکه کلام و یا اصواتی ایجاد کنند این قدرت خارق العاده را دارند که با یکدیگر ارتباط برقرار نماید. این تظاهرات ظاهری و سطحی می‌تواند مربوط به وضعیت و حالات بدنی مانند قرار گرفتن دستها، پاها، نحوه نشستن، ایستادن، راه رفتن، خوابیدنو یا حالتها، اطوارها، اَداهاو یا حرکات و اشارات بدنی و همچنین تظاهراتی مانند انواع و اقسام هیجانات ظاهری صورت و حرکات چشم‌ها باشد

ارتباطات غیرکلامی مشمول تمامی حالتهای ارتباطی می شود که به مسلما مانند رفتارها و مدیریتهای زیر زمینی به یک زبان رسمی وابسته نیست. ارتباطاتی که به موجب آن ایده ها و مفاهیم بدون اینکه از مفاهیم و اصطلاحات کلامی استفاده شود ، تشریح و تفسیر می شوند. در واقع علایم، حرکات بدنی ، اشارات ، ترسیم نقشها تا زمانیکه زبانی برای بیان مفاهیم آنها ایجاد شود، نیازهای ارتباطی آنان را برآورده می ساخت.

شاید اگر نگاهی گذرا به اطراف خود داشته باشیم بهتر در میابیم که هم اکنون روشهای متعدد برای ارتباط غیر کلامی ما را احاطه کرده اند . صرف نظر از مفاهیم ارتباطات غیر کلامی ، بیشتر اینگونه ارتباطات با حسهای ارتباط گر مرتبط اند . آخر از همه نیز این ” حسّها ” هستند که می توانند اطلاعات را انتقال دهند. انسان امروزی همین که متوجه شد که ۵ نوع حس دارد . سعی در تحقیقات گسترده برای پیدا کردن حس دیگری نمود و  بعدها توانست بفهمد که حس ششمی نیز وجود دارد . آری بیشتر ارتباطات ما انسانها، با این حسها سر و کار دارد.

بشر به غیر از ابزار تصویری که با حس بینایی وی ارتباط داشت ، ابزارهای دیگری همچون ارتباطات چهره ای و حرکتی را نیز داشته است . نمادهای چهره ا ی همانند اخم کردن ، خندیدن ، عصبانی شدن، گریه کردن و … حالت های مختلفی هستند که بصورت مؤثر در موقعیتهای مختلف و در ارتباطات رو در رو انتقال دهنده حالات و پیام آنها بوده است . حالت های حرکتی نیز در ارتباطات کاربرد دارند که می توانند مبهم یا روشن باشند.

اگر شخصی به یک تنگ آب و سپس به دهان خود اشاره کند ، این شاید نمونه ای ازیک ارتباط حرکتی روشن و بدون ابهام باشد . یعنی آشکار است که وی تشنه است و در خواست آب می کند از طرف دیگر دراغلب موارد موقعیت های غیرقابل تفسیری نیز وجود دارند که در شرایط متفاوت معانی مختلفی را انتقال می دهندو برداشت دقیق و صحیح آن ها به عوامل مختلفی از قبیل عوامل فرهنگی ، جغرافیایی ، اجتماعی و غیره مربوط می شود.

در هندوستان ، استرالیا و برخی از کشور های غربی ، چنانچه کسی سرش را بالا و سپس پایین بیاورد، به معنی تأیید است اما همین حرکت در کویت دقیقاً معنی برعکس دارد و مفهوم (نه) را القاء می کند. در شبه قاره هند چنانچه یک زن با انگشت نشانه دماغ خود را لمس نماید ، این حرکت نشاندهنده تعجب و شگفتی وی است. درخاورمیانه همین حرکت به معنی خدمتگزاری بوده و فرد نیت و آمادگی خود را برای انجام کار حتی تحت سرپرستی یک شخص دیگر اعلام می کند والبته این نوع حرکت ها بیشتر از سوی مردان انجام می شود. در ایران نیز اگر شخص بخواهد بگوید که من با کمال میل در خدمت شما هستم وازدستورات شما اطاعت می کنیم،دست راست خودرا روی چشم راست خود می گذارد.

شاید کاربرد حرکات بدنی حاصل چهارچوب بندیهای ماهرانه ای باشد که همانند زبان انسانهای کرولال کاربردداشته باشد. ما درزندگی روزمره، بطور مداوم ترکیبی ازکلمات وحرکات را جهت بیان منظورمان بکارمی گیریم. صدا زدن کسی همراه با لبخند و گفتگو باوی ، باصدا کردن وی بدون لبخند متفاوت است .

ارتباطات غیرکلامی ناخود آگاه ، آنچه که ما آن را زبان بدنی و یا درست بگوییم زبان حرکتی (حالت اندامی)می نامیم ، یک اصطلاح علمی است.

حالات بدن ما گاهی بیانگر حالات روحی روانی ما بوده بطوریکه شاید ما قادر نباشیم آن را با کلمات بیان نماییم.کاربرد زبان حرکتی می تواند بازتابی یا غیربازتابی بوده و حالت بدنی ، یا وضعیت وشرایط روحی ماهمراه پیام به شخصی که منتظردریافت پیام است،منتقل شود.

زمانیکه تمرکز می کنیم ، مردمک چشممان تنگ می شود و وقتی خسته ایم ، خمیده تر به نظر می رسیم و زمانی که به هیجان می آییم فیزیک چهره مان فرق می کند.

آقای جولیوس فست (Julius Fast) درکتاب معروف خود به نام (زبان حرکت بدنی) که درسال ۱۹۸۴ منتشر شد ، بیان کرده است که زبان بدنی حاصل نفوذ فرهنگی و محیطی است. شخصی که درآمریکای شمالی زندگی می کند و به زبان حرکات بدنی آشنایی دارد ممکن است به سادگی در درک حس و قصد شخص دیگری که در اسپانیا زندگی می کند ، دچار اشتباه گردد.

بطور مثال یک دختر اسپانیایی با آگاهی به شرایط حاکم بر جامعه خود ، زیبایی های دخترانه خود را به رخ دیگران می کشد بدون اینکه مفهوم برداشت شده از حرکات وی ، حاکی از تمایل وی برای مردان باشد اما طبق نظریه آقای Fast همان رفتار از طرف یک دختر امریکایی با نیت جلب توجه مردان تفسیر میشود . مطالعات نشان داده است که امکانات برخی از مؤلفه های زبان حرکت بدنی جهانی بوده و به فرهنگ و نوع جنسیت افراد و همچنین محیط آنان بستگی دارد . به هر حال طبقه بندی زبان بدنی به دو بخش وابسته به فرهنگ و عدم وابسته به آن ، در مرحله شکوفایی است .

از بین حسهای پنج گانه خودمان ، حس شنوایی اساساً به ارتباطات کلامی متکی است اما می تواند در ارتباطات غیر کلامی نیز کاربرد داشته باشد . به تجربه ثابت شده است که حس متانت و آرامش ، عصبانیت ، بشاشیت و خوشرویی ، افسردگی و امثال آن می تواند از طریق آواهای هماهنگ و موزون به دیگری منتقل شود. از آوا شناسی در درمان و بهبود افسردگی نیزاستفاده می شود (کاسیلیت ۱۹۹۹)

ارتباطات می تواند با حس بویایی نیز مرتبط باشد مطالعات دانشمندان ثابت کرده است که برخی از جانوران و حشرات از طریق حس بویایی امیال جنسی خود را به جفت خود منتقل می کنند.

حس لامسه از مدلهای قوی و مؤثر در ارتباطات است . یک بوسه یا یک دست دادن ساده و یا در آغوش کشدن کسی، حتی یک لبخندکوچک توأم بانوازش یا بادست گذاشتن برروی دوش کسی، می توان ارتباط بسیار قوی و مؤثری برقرار نمود که حتی با صدها کلمه و حرف میسر نمی شود.

برخی ها هم ادعا می کنند که با گرفتن دست کسی حتی می توانند فکر آنها را هم بخوانند . از میان این همه شواهد موجود در طبیعت ، باور نمی کنم که برقراری ارتباط از طریق حس چشایی میسر نباشد.

تله پاتی (دوهم اندیشی) یکی از راههای ارتباط که در مورد آن بسیار صحبت شده است،یکی از امکانات برقراری اتباط بدون کلام است . تله پاتی با نفی حواس پنجگانه مرتبط است. تعمق در مورد وجود تله پاتی به آواخر قرن بیستم برمی گردد.جنجالی که توسط آقای جوزف بی رینز(Joseph B.Rhines) و سایر روان شناسان دانشگاه گرونینگن Groningen هلند در سال ۱۹۳۷ راه افتاد …..

 مازیار میر مشاور و تحلیلگر

Mazyar Mir professional consultant and analystd

یک پیشنهاد دوستانه حتما مطالب زیر را هم مطالعه فرمائید:

جدیدترین زبان بدن عشق

تحلیل آخرین بیانات مقام معظم رهبری

زبان بدن دکتر ظریف

زبان بدن دکتر سرافراز سکان دار رسانه ملی

تحلیل زبان بدن هیلاری کلینتون

زبان بدن مسعودفراستی

Mazyar Mir professional consultant and analystd

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
دکتر مازیار میر مرجع و مشاور کسب وکار، مذاکره و زبان بدن ایران

مشاوره‌ای برای یافتن بهترین مسیر کسب‌وکار!

دکتر میر
اگه مطلب رو دوست داشتی، اینا رو از دست نده!

خلاصه کتاب نقطه‌ای برای آینده (The Turning Point)

خلاصه کتاب نقطه‌ای برای آینده (The Turning Point) اثر فریتجوف کاپرا   کتاب “نقطه‌ای برای آینده” نوشته فریتجوف کاپرا، که یکی از فیزیکدانان برجسته است، به‌طور جامع به بررسی تغییرات

خلاصه کتاب پنج فرمان The Fifth Discipline

خلاصه کتاب پنج فرمان The Fifth Discipline اثر پیترسنگه جمع اوری و تنظیم دکترمازیارمیر   پنج فرمان اصلی در کتاب: تسلط شخصی (تسلط شخصی): مطالعه به‌عنوان یک فرآیند دائمی برای

تفکر یا تفکر کل‌نگر

تفکر یا تفکر کل‌نگر مسئله این است مفاهیم، نظریه‌ها، و پیشگامان مقدمه تفکر کل‌نگر (Holistic Thinking) یکی از رویکردهای مهم در تحلیل و حل مسائل پیچیده است که به جای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دریافت مشاوره