برون سپاری حرفه ای

تیر ۱۶, ۱۴۰۲
19 بازدید

برون سپاری حرفه ای برون‌سپاری (Outsourcing) به واگذاری انجام فرایندها یا فعالیت‌های داخلی یک کسب و کار به یک تأمین کننده خارجی تحت قرارداد مشخص اطلاق می‌شود. دکتر مازیار میر معتقد است افراد مجموعه ها و یا شرکتها وقتی یک یا چند رشته فعالیتهای خرد یا کلان را بصورت کلی و یا جزئی را به بیرون مجموعه و به شخص […]

برون سپاری حرفه ای

برون‌سپاری (Outsourcing) به واگذاری انجام فرایندها یا فعالیت‌های داخلی یک کسب و کار به یک تأمین کننده خارجی تحت قرارداد مشخص اطلاق می‌شود.

دکتر مازیار میر معتقد است افراد مجموعه ها و یا شرکتها وقتی یک یا چند رشته فعالیتهای خرد یا کلان را بصورت کلی و یا جزئی را به بیرون مجموعه و به شخص یااشخاص و یا  مجموعه های دیگر در چهار چوب مکانی و زمانی مشخص واگذار می کنند را برون سپاری یا Outsourcing می گویند..

تعاریف بسیاری برای برون سپاری وجود دارد. اما یکی از اساسی ترین آنها، واگذاری خدمات به شخص ثالث است. با توجه به فناوری اطلاعات، برون سپاری می‌تواند شامل هر چیزی از برون سپاری فناوری اطلاعات، مدیریت فناوری اطلاعات آی بی ام (IBM) یا HP گرفته تا برون سپاری خدمات بسیار کوچک و ساده مانند بهبود مقابله با سوانح یا ذخیره سازی داده‌ها، و همه چیز در این میان را شامل شود.

اری در طی قرنها امروز بشر و عملکرد بشر کاملا متمایز شده بنگاه های اقتصادی از زمان حجره داری تا کنون بسیار گسترش و توسعه یافته اند و امروزه شاهد شرکتهای بین المللی و چند ملیتی هستیم که به صورت سنتی و قدیمی قابل کنترل و حتی کارایی بهینه نیستند.

امروزه بجز استفاده از ابزار Outsourcing یا برون سپاری هیچ کاری انجام نمی گردد مثلا شاتل را در امریکا ناسا با استفاده از علم و تکنولوزی صدها شرکت مختلف حتی با کمک کشورهای اروپایی به سرانجام می رسانند.

ساخت بوئینگ و یا ایرباس با کمک امریکا و چند شرکت اروپایی محقق می گردد و بجز این  هرگز امکان ساخت هواپیماهای پیشرفته مسافربری امروزی امکان پذیر نخواهد بود

با این مقدمه ما خود به اهمیت موضوع پی می بریم شاید بد نباشد که بدانید که بیشتر وزارتخانه ها و حتی شرکت ملی نفت ایران با استفاده از ده ها شرکت و هر شرکت با استفاده از هزاران پیمانکار نفتی کار را دنبال می کند و به موفقیتهای بسیار بزرگی دست پیدا نموده اند. اما این مهم چه تاثیری بر زندگی و راندمان و بهبود و توسعه کسب و کار و عملکرد شرکتها وموسسات و مجموعه های دولتی و خصوصی و یا خصولتی دارد.

متاسفانه برخی از مدیران و رهبران اقتصادی جهان در طول تاریخ برون سپاری را یک راهکار غلط و یک استراتزی بد نام نهاده اند اما امروزه مشخص شده است بجز برخی موارد در بسیاری از موارد استراتژی برون سپاری معمولا عملکرد مجموعه ها را بصورت بسیار فاحشی افزایش داده از سرمایه ها و توان سایر مجموعه بصورت تصاعدی در مجموعه خودمان از ان سود می بریم. حال با این مقدمه نسبتا بلند بپردازیم به  برون سپاری ابعاد و باید ها و نبایدهای ان و این مهم که ایا برون سپاری عملا کاربردی در مجموعه ما دارد یا خیر و چرا ؟

مسائل و معایب برون‌سپاری

مانند هر استراتزی دیگری برون سپاری هم دارای معایب زیادی است شما برای یک شرکت پیمانکار و یا شرکت با کار فصلی هرگز نمی توانید کارگر دائمی استخدام کنید که قرار است در پایان فصلی خاص کاری را انچام دهد و در 11 ماه دیگر سال هیچ کاری ندارد. تولید در شرکتهای دیگر منتهی به لو رفتن فرمول کار عدم هماهنگی بین واحد بازاریابی و فروش و  R&D   و یا… می گردد.

یکی دیگر از مهلکترین موارد در برون سپاری خروج دانش فنی و یا نابود شدن قسمت و یا قسمتهای کنترل بر فرایندها است که می تواند ضربه مهلکی به یک صنعت باشد ، مشکل در مدیریت روابط با تأمین کننده، تغییرات عرصه کسب و کار در بلند مدت، مشکل لغو قرارداد، ایجاد تعارض سازمانی در روابط با تأمین کننده، از دست رفتن مشاغل در سازمان، کاهش کیفیت و افزایش هزینه به دلیل انتخاب نامناسب تأمین کننده ها هم یکی دیگر از فاکتورهای این مسئله است که ما معمولا در شرکت خود با آن روبرو هستیم.

مثلا نشریه Forbes  در شماره دسامبر سال ۲۰۱۲ با انتشار مطلبی بسیار جالب مدعی شد که برون سپاری نتنها در برخی موارد فرایند خوبی نیست بلکه فرایندی تهدیدی علیه کسب و کارها است و شاید همین مسئله در بسیاری از شرکتها که امروز و هر روز برای تدریس برون سپاری به انها مراجعه می کنم یکی از تهدید این صنایع و صنایع وابسته انه است .

مثل تبانی پیمانکاران کم کاری و یا افت شدید کمیت و کیفیت محصولات و مخصوصا تحلیل روند بازگشت خطوط تولید  است در این مقاله نویسنده که یکی از محققین و اساتید دانشگاه است به تحقیق و مطالعه روی بسیاری از برندهای برتر آمریکایی و بین المللی پرداخته است تعدادی از معتبرترین برندهای جهان نظیر اپل، GE و…

در نتیجه این تحقیق علمی مهمترین عیب برون سپاری یا Outsourcing عدم توالی مناسب و فاصله گرفتن طراحان و مجموعه تولید کننده و عوامل طی پروسه تولید و ارائه است . در نتیجه شرکتها معمولا فیدبک مناسبی از رویه ها و یا وحدت رویه ها در یافت نخواهند نمود.

مثلا در مورد سختی و آسانی و هزینه‌های فرایند تولید محصول به موقع برای بهبود طرح به بخش طراحی نمی‌رسد. مازیارمیر معتقد است برون سپاری بدون نظارت دقیق عملکرد در لایه های گوناگون امری خطرناک و کاملا مردود است. به نحوی که در بسیاری از این گونه برون سپاری ها هزینه ها چندین و چند برابر هزینه تمام شده در درون مجموعه ها خواهد بود نکته بعد شفافیت مضاعف در برون سپاری ها است که در پروسه برون سپاری تکمیل و عملکرد امور در صورت عدم وجود شفافیت . ما محکوم به شکست خواهیم بود واین مهم را باید به معایب برون سپاری نسبت داد. البته باید اذعان نمود در بسیاری از امور برون سپاری به این دلایل و دلایل متعدد دیگر کاملا غلط بوده و اساسا نباید از برون سپاری در هر مجموعه ای و به هر قیمتی استفاده نمود.

مازیارمیرمشاور وتحلیلگر

Views: 10

برچسب‌ها:, , , , , , , ,